marți, 15 iunie 2010

Despre Google PageRank si Reasonable Surfer Model

Google PageRank este de departe cel mai important metric pe care il ofera Google, pentru orice pagina de internet. In ultima vreme el si-a pierdut din greutate in formula ce aranjeaza rezultatele cautarilor, dar cu siguranta ramane cel mai important. Este adevarat ca o pagina poate ranka foarte bine si fara PR mare (3 si peste), dar daca varsta paginii este mai mare de 2 ani, un PR mic este un semn clar de slabiciune a resursei respective. In mod normal orice site si paginile sale, au un curs firesc de crestere in rezultatele organice, pe masura ce trece timpul. De cele mai multe ori ne grabim sa apreciem negativ eforturile seo, daca site-ul nu se ridica dupa cateva saptamani. Totusi sunt cazuri, pe cautari unde concurenta este mare, in care e nevoie de 6 luni pentru obtinerea rezultatelor asteptate de la Google.
Google a dezvoltat initial acest mecanism de PR, ca metoda de determinare a autoritatii unui site in cadrul unui sistem de pagini cu hypertext,mai exact cu link-uri. Daca privim o serie de 100 de pagini sa zicem, de la 30 de domenii diferite, in ansamblu, vom avea o retea de link-uri intre ele. Un mod simplu de a determina importanta fiecarei pagini, este de a numara cate link-uri primeste aceasta. Un link este vazut ca un vot de incredere, ca o citare si astfel confera autoritate paginii catre care duce. Formula actuala dupa care se calculeaza PR-ul este mai complexa, dar la baza are mecasnismul descris mai sus. Rezultatul este o probabilitate ca utilizatorul care navigheaza random, la intamplare, accesand paginile prin link-urile existente, sa ajunga pe pagina in cauza.
Deci, fiecare link e un vot, si pagina care primeste cele mai multe link-uri, cea mai citata in cadrul sistemului, este considerata cea mai relevanta. Google nu gandeste in termeni de bun si rau, ci in termeni de relevanta. Daca editorii altor site-uri au mentionat o anumita resursa din cadrul acestui sistem imens care e web-ul, atunci resursa respectiva primeste autoritate din partea robotului de cautare. Ca dovada a acestui fapt, un link de pe digg catre o pagina interioara chiar a unui site, va face ca google sa o indexeze imediat, mai repede chiar decat folosind Add URL to Google, propria lor aplicatie.
Moneda de baza a web-ului, link-ul este interschimbabil intre site-uri. Desi Google sfatuieste webmasterii sa nu foloseasca mecanisme de reciprocitate in citarea altor surse, mai exact link exchange, aceasta metoda este foarte des folosita pentru a spori autoritatea unui site pe web. In mod normal ar trebui ca fiecare site sa publice continut unic, care sa atraga de la sine link-uri de pe alte site-uri, insa rareori se intampla asa. Orice content trebuie sa fie sustinut de un efort considerabil de dobandire de link-uri. Aceste link-uri se transforma, se convertesc, in vizitatori in mod direct si indirect. In mod direct utilizatorii altor site-uri dau click pe link si acceseaza si site-ul catre care pointeaza link-ul. Acest tip de trafic este numit referrer trafic. In mod indirect insa, prin obtinerea unei pozitii favorabile in rezultatele din Google, site-ul castiga o mare parte din vizitatorii sai, in mod normal cam de 5 ori mai mare decat numarul de vizitatori din referrers.
Google a lucrat ani de zile la acest Reasonable Surfer Model, pentru a emula cat mai bine procesul de navigare a unui utilizator uman. Scopul acestei intreprinderi este de a oferi rezultate cat mai aproape de ce ar alege un om, din milioanele de pagini care contin un anumit termen de cautare. Totusi, este de tinut minte, ca indiferent cat de multe link-uri inbound are un site, daca nu contine cuvintele cheie nu va intra in rezultatele unui search. Inainte era de ajuns ca aceste cuvinte cheie sa fie continute in meta instructiunile din antetul(head) paginii. Acum cuvintele trebuie sa apara in partea de continut, evidentiate. Un titlu bine pus la o pagina, continand cuvintele cheie pe care le cauta utilizatorii google, face cat o gramada de link-uri.
Fiecare link individual trebuie vazut ca o moneda, in a carei compozitie intra o serie intreaga de factori. Un link in prima parte a unei pagini va valora mai mult decat un link in bottom. De asemenea, un link intr-o lista lunga de link-uri, trebuie sa fie cat mai aproape de prima pozitie ca sa valoreze ceva. Daca lista e foarte lunga, peste 20 de link-uri, pagina respectiva va trebui sa aiba foarte mult continut de tip text, pentru a compensa greutatea acelor 20-30 de link-uri. Altfel Google va considera pagina link farm, si va "pedepsi" toate site-uri prezente in aceasta lista.
Cand incepi sa aduni link-uri pentru site-ul tau, ca sa iti cresti pozitia in Google si implicit traficul, trebuie sa tii cont de o serie intreaga de factori:
- domeniul de pe care primesti link sa aiba autoritate
- specificul site-ului sa fie cat mai apropiat de al tau, sa contina daca se poate cuvintele cheie pe care vrei sa rank-ezi
- sa te feresti pe cat posibil a primi link-uri de pe site-uri care fac spam, sau cu continut adult

2 comentarii:

 1. Parerea mea e ca supraevaluezi valoarea page rankului.

  Uite un scenariu trei siteuri care concureaza pentru termenul "nobel prize":
  - primul site are 20 de linkuri de pe siteuri .edu de la universitati cunoscute si un link de pe siteul oficial a premiului nobel si ajunde la PR2
  - al doilea site are 500 de linkuri de pe tot felul de siteuri irelevante si ajunge la PR4
  - al treilea site are 5,000 de link exchangeuri si ajunge la PR6

  Care crezi ca va fi ordinea in Google? Ei bine este: primul site, al doilea site, al treilea site...

  Q.E.D.

  RăspundețiȘtergere
 2. Valoarea PR-ului este o valoare orientativa. Pentru pozitionarea rezultatelor google foloseste Reasonable surfer model. Totusi, un PR mare indica in mod clar link building bine executat. Nu prea ajungi la PR6 doar din link exchange...
  Pozitionarea in SERPs tine cont de mult mai multi factori, nu doar de PR, si binenteles de relevanta. Poti sa ai PR 4 sau 5 si sa fii depasit de un site cu PR0 sau PR1 care are cuvantul cautat in domeniu, in url, in titlu si in metauri.

  RăspundețiȘtergere

SEO monitor